«Arquitectura multiescalar»
a càrrec del senyor Vicente Guallart, arquitecte i director de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC).
Dia i hora: 20 d’octubre de 2009, a les 19 hores.
Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, 08001, de Barcelona)
Sinopsi
La idea de l’arquitectura multiescalar comença en una habitació i acaba englobant-ho tot. Inclou des de la integració de xips fins al disseny de tot el planeta. Es tracta de treballar en xarxa, de crear les estructures per a gestionar les xarxes, és a dir, estructures funcionals.
El treball en aquest camp consisteix a reestructurar l’habitabilitat del planeta a partir de la integració del món digital en el món físic, de manera que es pugui connectar l’escala de l’habitatge amb la dels barris i les regions, i configurar, així, sistemes que siguin més autosuficients. Es tracta no solament de fer arquitectura, sinó també de generar hàbitat.
L’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya pretén avançar-se a la realitat, detectant les necessitats actuals i futures i investigant propostes que hi donin resposta. Per exemple, els edificis capaços de generar el cent per cent de l’energia que consumeixen comencen a intuir-se com una realitat, i segurament s’implantaran en els propers quinze anys.
Sobre l’autor
Vicente Guallart (València, 1963), arquitecte de gran projecció internacional, obrí el seu estudi a Barcelona el 1993, lloc on realitza projectes de múltiples escales, especialment d’habitatge i paisatge. El mètode de treball que utilitza involucra experts en sociologia, antropologia, enginyeria, urbanisme i en disseny de mitjans de comunicació i de programari. A més, com a director de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya, dedica part del seu temps a projectes d’investigació i educació.
Entre els projectes més rellevants que ha dut a terme hi ha una muntanya a Dénia (seleccionada per la Biennal de Venècia el 2004), tres ports al nord de Taiwan, el pla director del barri Sociópolis a València (projecte d’habitatges que combina medi urbà i protecció d’un entorn agrícola) o l’edifici d’habitatges Sharing Tower. L’any 2000 va col·laborar amb l’Institut Massachusetts de Tecnologia (MIT) en la direcció del Media House Project (prototipus d’habitatge informacional basat en la computerització distribuïda). És coautor del Diccionario Metápolis de Arquitectura Avanzada i d’HiperCatalunya.
Guallart ha donat conferències a universitats i institucions de tot el món, com l’Architectural Association de Londres, la Universitat de Princeton, la UPeen, la Universitat de Califòrnia, l’Institut Massachusetts de Tecnologia, l’Space (Seül) i a Taipei, entre d’altres. Des de l’any 2006 és membre de l’External Review Board a l’Architectural Association.
L’any 2006 fou seleccionat per a l’exposició «On site: New Architecture in Spain» al Museu d’Art Modern (MOMA) de Nova York. L’any 2008 va ser seleccionat per la Biennal d’Arquitectura de Venècia per a produir una instal·lació en el pavelló de l’Arsenale per a l’exposició comissariada pel crític d’arquitectura americà Aaron Betsky, sota el títol «Out there: Architecture beyond building».