Una pàgina web recopila tots els informes realitzats en el marc d’un projecte d’anàlisi sectorial de la ciència catalana, iniciat als anys vuitanta
La recerca científica potencia el desenvolupament social i econòmic, i és per això que ha d’ocupar una posició estratègica. Ara bé, accedir de manera ràpida i eficient a tota la informació sobre els recursos i els resultats d’un sistema o territori en qualsevol camp científic és una missió pràcticament impossible per la quantitat, l’heterogeneïtat i l’especialització de la informació. Amb l’objectiu d’omplir aquest buit, als anys vuitanta, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va posar en marxa un projecte que consistia a recopilar les dades sobre la recerca a Catalunya, que després eren analitzades i redactades per part d’investigadors de prestigi dels diversos àmbits del coneixement. Des d’aleshores, s’han publicat quatre edicions dels informes, que abracen un període de vint-i-cinc anys, i que a partir d’ara poden consultar-se conjuntament al web «25 anys de recerca a Catalunya», consultable en accés obert a l’adreça http://www.iec.cat/reports.
La recerca científica i tecnològica a Catalunya, 1990, i les tres edicions dels Reports de la recerca a Catalunya, corresponents als períodes 1990-1995, 1996-2002 i 2003-2009, són els quatre reculls d’informes que s’hi apleguen. Es tracta d’informes sectorials que proporcionen informació integral sobre l’estat de la recerca a Catalunya en l’àrea corresponent, i aporten reflexions sobre els objectius generals de la recerca, l’evolució, les tendències i el context històric. Inclouen, també, dades de finançament, personal i resultats científics i tecnològics del sistema de recerca català.
L’origen del projecte es remunta al 1983, quan l’IEC va iniciar els treballs per a elaborar un llibre blanc de la recerca que no van fructificar a causa de la manca de recursos. Arran de l’ajut de la Comissió Interdepartamental per a la Recerca i la Innovació Tecnològica (CIRIT), es va reprendre la iniciativa i el 1990 es va publicar l’obra La recerca científica i tecnològica a Catalunya, que inventariava l’activitat investigadora del país en tres volums. El 1995, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i sota la coordinació de la Secretaria Científica de l’IEC, es va endegar el projecte dels Reports de la recerca a Catalunya, en què es van elaborar estudis periòdics sobre l’estat de la recerca al país. El resultat van ser tres edicions: la primera edició (1990-1995), organitzada en vint-i-quatre àrees científiques; la segona edició (1996-2002), que va ampliar-se a vint-i-set àrees científiques, i, finalment, la tercera edició (2003-2009), que va créixer fins a les trenta-una àrees, incorporant les següents: biotecnologia, ciències ambientals, nanociència i nanotecnologia i, finalment, nutrició, i ciència i tecnologia dels aliments. Abans de tancar-ne la redacció definitiva, tots els informes del projecte van ser sotmesos a debat públic per part de la comunitat científica.
Des de l’any 2003, el projecte ha rebut el suport tècnic de l’Observatori de la Recerca de l’IEC (OR-IEC), encarregat de seleccionar, analitzar i difondre informació especialitzada en les activitats científiques i tecnològiques dels territoris de llengua i cultura catalanes, amb comparatives internacionals. A més de diversos canals a les xarxes socials, la informació actualitzada per l’OR-IEC es pot consultar al portal web Meridià (http://meridia.iec.cat) i al blog de l’OR-IEC (http://blogs.iec.cat/observatori).
Servei de Comunicació de l’IEC