«Bioimpedància: una eina per a l’estudi dels teixits biològics i la diagnosi mèdica»

a càrrec del doctor Ramon Bragós i Bardia, enginyer de Telecomunicació i professor del Departament d’Enginyeria Electrònica de l’ETSETB (UPC)

Dia i hora: 30 d’octubre de 2008, a les 19 hores

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans (C. del Carme, 47, Barcelona)

Presentació de la conferència en PowerPoint

Presentació en vídeo (Videoteca UPC)

Sinopsi

La impedància elèctrica és l’oposició que presenta un material al pas del corrent elèctric altern. La seva mesura dóna informació sobre aquelles propietats del material que es poden associar a la conducció elèctrica. En el cas concret dels materials biològics, aquestes propietats són bàsicament la conductivitat dels medis intra i extra cel·lulars i el caràcter aïllant de la membrana. D’aquí es desprenen múltiples aplicacions, que van del seguiment de cultius cel·lulars a la caracterització de mostres de teixit; de la detecció d’estats anòmals en òrgans (isquèmia, edema, tumors) a l’obtenció de paràmetres globals del cos humà, com ara la distribució de fluids o la proporció d’aigua, greix i matèria magra; de la simple detecció de canvis de volum (respiració, acumulació de líquids) fins a l’obtenció d’imatges tomogràfiques basades en la mesura de la impedància elèctrica entre múltiples parells d’elèctrodes situats a la perifèria del cos. El principal avantatge d’aquesta tècnica és el seu baix cost i el fet que no és invasiva ni destructiva. Es presentaran, de manera simplificada, les bases de la tècnica, de la instrumentació associada i de les aplicacions biomèdiques més rellevants.

Sobre l’autor

Ramon Bragós i Bardia és Enginyer de Telecomunicació (1991) i Doctor en Enginyeria de Telecomunicació (1997) per la UPC. Des de 1998 és Professor Titular d’Universitat al Departament d’Enginyeria Electrònica de la UPC, adscrit a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona. Pertany al grup d’Espectroscòpia i Tomografia d’Impedància Elèctrica de la línia de recerca d’Instrumentació Electrònica i Biomèdica del departament i al Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica de la UPC. La seva àrea de recerca és el disseny de mètodes i sistemes de caracterització de materials i sistemes biològics utilitzant mètodes no invasius o mínimament invasius basats en l’espectroscòpia d’impedància elèctrica. Entre altres aplicacions ha treballat en la caracterització in vivo de teixit de miocardi, en sistemes de mesura de suspensions cel·lulars per a aplicacions industrials i en automatització de minibioreactors per a aplicacions de biotecnologia. Ha participat en una desena de projectes de recerca i és autor d’una vintena d’articles a revistes científiques i tècniques i de més de setanta comunicacions a congressos. Consta com a inventor en nou patents, cinc d’elles en explotació. És secretari de l’International Committee for Promotion of Research in Bioimpedance.