«Tecnologies emergents per a la indústria alimentària»

a càrrec de la doctora Mercè Raventós Santamaria,  catedràtica d’escola universitària en l’àrea de Tecnologia dels Aliments de la Universitat Politècnica de Catalunya

Dia i hora: 29 de setembre de 2008, a les 19 hores

Lloc: Sala Pi i Sunyer, de l’Institut d’Estudis Catalans (C. del Carme, 47, Barcelona)

Presentació en vídeo (Videoteca UPC)

Sinopsi

Les tecnologies aplicades a la conservació i transformació dels aliments s’enriqueixen i desenvolupen amb l’aplicació dels coneixements físics, químics i biològics que constitueixen el seu fonament teòric. A la vegada, les línies de producció industrial cada vegada són més grans, exigint l’aplicació de coneixements i tècniques típicament emprats en àrees de l’enginyeria ja molt més consolidades com són l’enginyeria industrial i l’enginyeria química.

Les indústries que treballen amb sistemes biològics, sens dubte els més complexes, seran les que donaran lloc a enginyeries de desenvolupament més lent, tot requerint d’equips humans multidisciplinaris, que aportin solucions a cada etapa de la cadena alimentària. Per exemple, els aliments, per a la seva conservació, sovint es processen tèrmicament però també es poden considerar alternatives no tèrmiques com la tecnologia d’Alta Pressió Hidrostàtica (APH), els Polsos Elèctrics d’Alta Intensitat de Camp (PEAIC) o la Irradiació, entre d’altres. També, per a l’obtenció de components i extractes cada cop més purs, es presenta l’extracció amb fluids supercrítics (ESC), com a tècnica que pot permetre separar components dels aliments i que presenta un gran potencial per a la Indústria Alimentària. D’altra banda, la tecnologia de membranes ja s’està aplicant en diverses indústries tot i que encara presenta un important component d’innovació.

Aquesta conferència sobre Tecnologies emergents a la Indústria Alimentària té com a objectiu presentar breument diverses tecnologies emergents importants, en aquest moment, per a la indústria alimentària perquè poden millorar les característiques dels productes alhora que poden resultar més respectuoses amb el Medi Ambient.

Sobre l’autora

Mercè Raventós Santamaria és catedràtica d’escola universitària en l’àrea de Tecnologia dels Aliments i Dra. en Enginyeria Agronòmica per la Universitat Politècnica de València (UPV).
És professora de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) des de l’any 1984. La principal activitat docent i de recerca es troba en l’àmbit de les indústries agroalimentàries a l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona i en el Departament d’Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia de la UPC.