«L’evolució paisatgística de la vall Ferrera als darrers dos mil anys»

a càrrec dels doctors Albert Pèlachs Mañosa i Ermengol Gassiot Ballbé, professors del Departament de Geografia i del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), respectivament.

Dia i hora: Dijous 27 de gener de 2011, a les 19 hores
Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, de Barcelona)

Nota: Aquest acte es retransmetrà en directe per Internet.

Sinopsi

Quin paper va tenir la Farga Catalana en la construcció del paisatge de les comarques ferreres de l’Alt Pirineu de Lleida? Com va influir en la dinàmica del paisatge vegetal? Des de quan tenim indicis dels processos de transformació del mineral de ferro i quines tècniques es poden associar a cada moment? Aquestes i altres qüestions es poden respondre parcialment des de l’estudi de la geohistòria ambiental. És a dir, diferents treballs interdisciplinaris en què es fan servir tècniques diverses per a localitzar en l’espai i en diferents moments
històrics la composició, l’estructura i la biomassa forestal, les variacions climàtiques, l’ocupació humana i les seves activitats, etcètera. La idea principal és que la construcció del paisatge actual és el resultat de la interacció entre la societat i el medi natural al llarg del temps. Partint d’aquesta idea, es discutirà el paper que ha tingut l’explotació del ferro durant els darrers mil·lennis i com ha influït l’evolució de la tècnica en la configuració dels nostres
paisatges actuals.

Sobre els autors

Albert Pèlachs Mañosa és doctor en Geografia i professor del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona. S’ha especialitzat en la geografia del paisatge i desenvolupa la seva recerca en l’àmbit de la geohistòria ambiental en les zones de muntanya, en general, i en la dels Pirineus durant l’Holocè i el Tardiglacial, en particular.
Ermengol Gassiot Ballbé és doctor en Prehistòria i professor del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de fa deu anys, dirigeix diversos projectes de recerca als Pirineus catalans occidentals centrats en l’estudi de les seqüències d’ocupació humana de zones d’alta muntanya des de la prehistòria i del seu impacte en l’entorn.

Enllaços d’interès:

Departament de Geografia de la UAB
Departament de Prehistòria de la UAB