Conferència a càrrec del doctor Josep Amat, de la Universitat Politècnica de Catalunya i membre de l’Institut d’Estudis Catalans

Divendres 16 de gener de 2015, 18 hores, Sala Pi i Sunyer de l’ Institut d’Estudis Catalans

RESUM

Una part important de l’economia de Catalunya se sustenta en el sector industrial, un sector que ha demostrat ser robust davant les crisis i que aporta més valor afegit que altres sectors.

En aquesta conferència es repassaran els orígens de la implantació de la indústria a Catalunya, s’exposarà la situació actual i, especialment, es farà una valoració de les nostres capacitats, basades en la tradició industrial, en la disponibilitat de tècnics qualificats i de coneixement i en les infraestructures disponibles, tot i la desfavorable situació a què ens veiem sotmesos. En aquest aspecte, es valoraran les possibilitats d’enfortiment del nostre teixit industrial en cas de poder desenvolupar polítiques pròpies de foment a la indústria en un estat propi.

Josep Amat, nascut el 1940, és doctor en enginyeria industrial (1977). Acabats els estudis, s’incorporà al Laboratori d’Automàtica de l’Escola d’Enginyers Industrials de Barcelona. El 1987 obtingué la Càtedra de Tecnologia de Computadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el 2010, amb motiu de la seva jubilació, fou nomenat professor emèrit. Des del 1991 al 2010 va ser professor convidat del Laboratori d’Intel·ligència Artificial del MIT, a Massachusetts (EUA).

En els darrers anys, ha desenvolupat la recerca entorn de la robòtica submarina i la robòtica quirúrgica a la UPC, a l’Institut de Robòtica Industrial (IRI) i al Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB). Actualment col·labora en el Grup de Recerca en Robòtica Intel·ligent (GRINS) de la UPC.

És membre de l’Institut d’Estudis Catalans des del 1990 i de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona des del 2000.

Ha obtingut diversos premis i distincions, entre els quals destaquen la Medalla Narcís Monturiol al Mèrit Científic i Tecnològic de la Generalitat de Catalunya (1990); el Premi Internacional Barcelona de Ciència i Tecnologia de Barcelona (1992); el Premi de la Fundació Catalana per a la Recerca (1995), atorgat per la Generalitat de Catalunya a la trajectòria de recerca en el camp de la ciència i la tecnologia; el Premi Ciutat de Barcelona (1996), a la investigació tecnològica, i el Premi d’Honor Jaume I (1998), atorgat per la Fundació Lluís Carulla a la trajectòria cívica i científica als Països Catalans.

INVITACIÓ [PDF]