L’admiració per Cousteau esdevé un nexe d’unió entre Els Amics de les Arts i l’equip de l’ICTINEU 3
A finals de febrer vam rebre la visita d’Eduard Costa d’Els Amics de les Arts, no podia ser que, amb l’admiració que sentim mútuament pel comandant Cousteau i l’interès compartit per contribuir al coneixement i la protecció dels mars i oceans, no ens coneguéssim. Aquest ha estat un primer contacte, esperem fer projectes junts en un futur pròxim.
Si en voleu saber més i veure la resta de fotos mireu aquí: http://www.elsamicsdelesarts.cat/2015/02/23/els-amics-del-submari-groc-lictineu-3/
El passat 7 de març l’Eduard Costa va participar al programa Solidaris de Catalunya Ràdio i va parlar de l’ICTINEU 3: “De petit ja volia fer un submarí”
Les bateries de l’ICTINEU 3 exposades en una fira internacional als EUA
L’interès que han despertat les bateries d’ió de liti polímer (li-po), que l’empresa catalana ICTINEU Submarins SL va desenvolupar per al submarí tripulat ICTINEU 3, està portant aquesta empresa a la internacionalització.
Durant el procés de R+D+i del disseny i construcció d’aquest submarí per a 1.200 metres, l’empresa va detectar que hi havia un buit en el mercat en una sèrie de tecnologies submarines, entre les quals hi havia algunes de molt importants, com els sistemes energètics. Atès que un dels objectius del projecte era construir un dels millors submarins del món, ens vam llançar a dissenyar les primeres bateries li-po tolerants a pressió per a submarins tripulats. Aquestes bateries havien de suposar un salt tecnològic molt important ja que proporcionen 5 vegades més d’energia (pel mateix pes i volum) que les bateries convencionals d’àcid plom usades fins ara.
Després de cinc anys de R+D+i, les bateries es van acabar i es van instal·lar al submarí ICTINEU 3 el 2013. Després de demostrar la seva funcionalitat han despertat gran interès a nivell internacional en el sector de la tecnologia marina, on diversos experts afirmen que “Actualment és la millor solució que existeix al món” i que “tothom en el sector està pendent de l’evolució de les vostres bateries”.
El passat estiu l’empresa va fer un projecte de validació de les bateries per a 3.000 metres de profunditat, encarregat per la multinacional SAIPEM, i actualment està immersa en un projecte de col·laboració amb el centre de recerca Institut français de recherche pour l’exploitation de la mer (IFREMER) per validar-ne el seu ús a 6.000 metres de profunditat, amb l’objectiu de poder-les instal·lar en la nova generació de vehicles submarins d’aquest prestigiós centre.
Dins d’aquest marc de col·laboració, s’ha fet una presentació conjunta ICTINEU – IFREMER al 12è simposi de submarins tripulats organitzat per la Marine Technology Society (MTS) que es va celebrar la setmana passada dins la fira Underwater Intervention 2015 (UI2015) als Estats Units. En la presentació titulada “ICTINEU 10kWh Pressure-tolerant Battery Qualification for 6000m” s’ha explicat el procés de tests realitzats al sistema de bateries Ictineu i les millores que se li estan fent per poder-lo adaptar a qualsevol vehicle, instrument o instal·lació submarina.
Dins d’aquesta fira internacional, s’ha exposat la bateria a l’estand d’una empresa col·laboradora dels Estats Units.
Posa’t el casquet de comandant Cousteau i ajuda l’ICTINEU 3 a nedar
Pel que fa al submarí ICTINEU 3, hi ha oberta una campanya de mecenatge i micromecenatge per aconseguir els diners que falten per acabar les proves de certificació final, i dotar-lo de l’equipament científic necessari per poder-lo posar al servei de la ciència. Aquestes proves estan previstes per aquesta primavera si s’assoleix la quantitat necessària de 60.000 €. Dins d’aquesta campanya la Fundació de la Caixa d’Enginyers acaba de fer una aportació de 6.000 €.
http://www.ictineu.net/patrocini/donacions/
“Un país sense investigació científica i tecnològica viurà hipotecat i morirà” (Dr. August Pi i Sunyer 1879-1965).