Els orígens de la nostra informàtica, explicats pels seus protagonistes
Dimarts 17.7.2012, dimecres 18.7.2012 i dijous 19.7.2012
L’any 2012 ha estat declarat mundialment com l’Any del Centenari Turing i a Espanya com l’Any de la Informàtica. Transcorreguts cinquanta anys des de l’arribada dels primers ordinadors a les nostres empreses i institucions, ara és un bon moment per a començar a conèixer com van ser els orígens informàtics a casa nostra, per tal de saber més de l’evolució inicial de la nostra informatització, amb un ènfasi especial en els seus inicis a Catalunya.
Ara que la informàtica es troba pertot arreu i que igualment continua canviant i canviant-ho tot molt dinàmicament, encara podem gaudir de molts dels nostres pioners, els que van desenvolupar els primers projectes informàtics durant els anys seixanta i setanta del segle XX quan tant la professió com la disciplina s’inventaven a si mateixes.
El curs recorrerà els moments heroics de la disciplina informàtica, en alguns dels diversos aspectes i especialitats, acompanyat d’una nodrida representació dels principals professionals que la van viure i que van contribuir en primera persona al seu naixement, tant en les empreses com en les administracions públiques i a les universitats. Persones que representen un col·lectiu molt més ampli, que va ajudar a crear i consolidar un sector i una disciplina que no han parat de créixer.
Per a totes les persones que vulguin, prèvia al començament del curs, s’ha organitzat una visita guiada a l’exposició «L’engima de l’ordinador», una de les més grans d’Europa, recentment inaugurada al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.
En el futur, es pretén continuar aquest curs amb la seva seqüela «Història de la informàtica a Catalunya i Espanya. L’eclosió (1975-1995)».
LLOC DE REALITZACIÓ:
Aula 2, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)
C. de Montalegre, 5, de Barcelona
SUPORT:
Associació de Tècnics en Informàtica (ATI), Senior TIC; Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya, FIB-Alumni, Associació d’antics alumnes de la FIB, Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació (EIMT-UOC), Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB-UPC), Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), International Business Machines España, Institut d’Estudis Catalans – Societat Catalana de Tecnologia (IEC-SCT).