«La indústria a Catalunya ha estat, és i serà un puntal molt important per a la nostra capacitat econòmica. Tenim tradició, coneixement, experiència, tècnics qualificats, infraestructures, esperit emprenedor… Les bases les tenim i el futur pot ser molt més brillant si les coses canvien». Aquesta és una de les principals conclusions que Josep Amat, catedràtic emèrit de la Universitat Politècnica de Catalunya i membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, va exposar en la conferència que va oferir el 16 de gener a l’IEC. Amat va repassar el passat, el present i el futur del sector industrial a Catalunya en un estat independent i va apuntar que la tendència de la indústria anirà a l’alça si s’acaba «l’estrangulament econòmic que pateix Catalunya».
En la seva exposició, Josep Amat va valorar que Catalunya té, actualment, una indústria petita i mitjana consolidada, diversificada —tant la indústria tèxtil, la metal·lúrgica com la de l’automòbil tenen referents importants a Catalunya— i amb uns percentatges d’exportació considerables (més d’un 30 % entre la Unió Europea i els països extracomunitaris). Per al ponent, aquests bons indicadors es donen malgrat l’entorn de crisi i les polítiques desfavorables actuals, la qual cosa fa preveure, a parer seu, «l’enfortiment del nostre teixit industrial en cas de poder desenvolupar polítiques pròpies de foment a la indústria en un estat propi».
Josep Amat (Barcelona, 1940) és doctor en enginyeria. Acabats els estudis es va incorporar al Laboratori d’Automàtica de l’Escola d’Enginyers Industrials de Barcelona. El 1987 va obtenir la Càtedra de Tecnologia de Computadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Des del 1991 fins al 2010 va ser professor convidat del Laboratori d’Intel·ligència Artificial del MIT, a Massachusetts (EUA). En els darrers anys, ha desenvolupat la recerca al voltant de la robòtica submarina i la robòtica quirúrgica a la UPC, a l’Institut de Robòtica Industrial (IRI) i al Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB). Actualment col·labora en el Grup de Recerca en Robòtica Intel·ligent i Sistemes (GRINS) de la UPC.
Vídeo de la conferència: «El passat, el present i el futur de la indústria a Catalunya en un estat independent»
Comunicació de l’Institut d’Estudis Catalans