«Energia i medi ambient: una mirada perplexa des de la tecnologia»

a càrrec de Joan Pallisé.

Dia i hora: 22 de setembre de 2009, a les 19 hores.

Lloc: Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, 08001 Barcelona)

Presentació en vídeo (Videoteca UPC)
Presentació PowerPoint en pdf (2,73 MB)

Sinopsi

Durant més de tres dècades, els temes energètics i ambientals han estat motiu d’interès, preocupació i dedicació tant en l’activitat professional com dins les inquietuds personals de Joan Pallisé. Des del vessant professional, les activitats s’han desenvolupat principalment en el món industrial dins el sector de la instrumentació i béns d’equipament, però també dins els camps de la consultoria i de la formació, que han format un bagatge de coneixements farcits d’elements «crítics» respecte a moltes propostes tècniques i de gestió que suposadament havien de solucionar els problemes.
Tanmateix, pel fet d’haver col·laborat alhora en projectes i instal·lacions reals, o en estudis, amb les eines de gestió ambiental a l’abast (estudis d’impacte ambiental, auditories, anàlisi de cicle de vida…), mentre participava de les reflexions de diverses organitzacions ecologistes, Pallisé creu haver detectat algunes mancances operatives que semblarien evidents per a qualsevol observador situat dins les excel·lents coordenades de visió que ofereixen l’enginyeria de mesura i de control de processos, i amb la realimentació (feedback) compara de manera contínua els resultats aconseguits amb els objectius assignats.
El títol de la xerrada permet identificar-ne una part dels objectius i ofereix una mirada perplexa d’alguns camps, en el mateix sentit que el Diccionari de la Llengua Catalana li dóna a aquest adjectiu, des d’una posició que considera que només seguint orientacions científiques i aplicant la millor part de la tecnologia podrem aconseguir les condicions necessàries, encara que no les suficients, en la gestió de l’energia i del medi ambient al nostre país.

Sobre l’autor

Joan Pallisé és enginyer tècnic industrial (Universitat Politècnica de Catalunya) i màster en intervenció ambiental (Universitat de Barcelona). Ha treballat més de vint-i-cinc anys en empreses del sector d’instrumentació i control i de consultoria, on ha dedicat una atenció especial als processos industrials, a l’energia i al medi ambient.
A banda d’haver exercit càrrecs tècnics i directius a diverses empreses (Spriano, GPF, Auma, Pertegaz…), ha estat director del Servei Meteorològic de Catalunya i director general de Medi Natural del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya. Actualment ocupa un càrrec a l’empresa Circutor, dedicada a la fabricació d’equips i sistemes per a la mesura i l’eficiència de l’energia elèctrica, on desenvolupa aplicacions per a la gestió eficaç de l’energia i sistemes de recàrrega dels vehicles elèctrics, que són petites parcel·les de treball que poden evitar un allunyament major dels escenaris tan poc sostenibles i en els quals estem còmodament instal·lats.

Altres enllaços d’interès:

Generalitat de Catalunya
Servei Meteorològic de Catalunya
Màster en intervenció i gestió ambiental de la Universitat de Barcelona